emokey
emokey 29 Jan 2021
5

Следва

България търси талант - епизод 4 (21.03.2021)
21 Mar 2021
България търси талант - епизод 4 (21.03.2021)
Anika · 357 прегледа

Василена - България (1981)

30 прегледа

⁣30-те години на ХХ век, Добруджа. В чифлика на Захария и Севастица работят овчарите Васил, Петър и малоумният Аго. Васил е управител на чифлика. В къщата му живее и младата и красива Василена, по която всички въздишат. Един ден Васил докарва две кобилки. Едната от тях, с чудното име Айя, става любимка. Василена я храни, украсява я с нов хамут. Севастица забелязва честите заседявания на мъжа си в къщата на Васил. Един ден тя ненадейно влиза и заварва захласнатия Захария, загледан влюбено във Василена. Той скача като попарен и двамата си тръгват. Айя и едно от магаретата в чифлика се разболяват. Ветеринарният лекар предполага, че е сап и когато магарето умира, нарежда болната Айя да бъде застреляна. Едва след това се разбира, че магарето е умряло от старост. Железарят Велико упорито ухажва Василена.


⁣Една късна вечер Захария го заварва пред къщата на Васил и го обвинява, че се е опитал да подпали чифлика му, надявайки се, че след това унижение младежът ще престане да идва. Същата вечер чифликчията гузно обяснява на жена си, че се забавлявал, като обещавал на наивната Василена да я направи господарка на чифлика. Скрита в нивата с пшеница край пътя, Василена чува всичко и на другия ден пристава на Велико.⁣По мотиви от цикъла "Ако можеха да говорят" на Йордан Йовков
Сценарий: Георги Друмев
Режисьор: Константина Гуляшка
Оператор: Константин Джидров
Художник: Симеон Патамански
Музика: Георги Генков
В ролите: Мария Каварджикова, Велико Стоянов, Кирил Върбанов, Христо Дерменджиев, Георги Димитров, Бистра Тупарова, Антония Драгова, Веселин Ранков, Пламен Сираков, Георги Велчовски, и др.

Покажи още
0 Коментари sort Сортиране по

Следва

България търси талант - епизод 4 (21.03.2021)
21 Mar 2021
България търси талант - епизод 4 (21.03.2021)
Anika · 357 прегледа